Trends en feiten - waarom u een klantpanel moet opzetten
Op het gebied van (online) marktonderzoek zijn een aantal trends en feiten waar te nemen:Trends:
- Het accent bij verkoop verschuift steeds meer van 'verkopen wat we produceren' naar 'verkopen waar vraag naar is'. Om de vraag te achterhalen kan een panel uitkomst bieden.
- Er komt steeds meer nadruk te liggen op de relatie met de klant in plaats van op losse transacties.
- Men ziet steeds vaker zogenaamde 'customer-made' producten (zie ook www.trendwatching.com), waarbij de klant helemaal zelf een product mag ontwerpen. Vaak wordt dit in de vorm van wedstrijden gedaan, waarbij het idee van de winnaar ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
- De reguliere panels waarbij willekeurige consumenten worden gebruikt, worden steeds meer vervangen door aangepaste panels zoals klantpanels en medewerkerspanels.
- Organisaties willen steeds sneller resultaten zien.
Feiten:
- Online onderzoek is de snelst groeiende methode op het gebied van marketingonderzoek en datacollectie.
- Online panels zijn één van de meest betrouwbare en nuttige manieren om doelgroepen te bereiken.
- De resultaten van online en offline onderzoek zijn over het algemeen vergelijkbaar en statistisch even betrouwbaar. Echter, online onderzoek is 50 tot 85% goedkoper en het kost tweederde minder tijd om de resultaten te verkrijgen.
- Klantpanels helpen bij het ontwikkelen van een dialoog en een verdieping van de relatie met de klant.
- Panelstudies verschaffen inzicht in veranderingen in de attitude, mening en het gedrag van klanten.
- De webpopulatie omvat 1/5 van de wereldbevolking en is doorgaans zeer representatief voor de doelgroepen van verschillende organisaties.
Als al deze gegevens worden gecombineerd, is het niet moeilijk om het volgende te concluderen.
Het wordt tegenwoordig steeds belangrijker te communiceren met de klant en om de klant te binden aan de organisatie. Ook de veranderingen in het gedrag en de mening van de klant zijn interessant; op deze manier kan een inzicht worden gecreëerd in de achterliggende redenen die klanten hebben voor hun gedrag. Als een organisatie haar klant écht kent, kan deze ook verkopen wat de klant écht graag wil. Online onderzoek is bovendien goedkoper en levert sneller resultaat dan offline onderzoek, terwijl de resultaten vergelijkbaar zijn.
Met een online klantpanel kan een organisatie een dialoog aangaan en een relatie ontwikkelen met haar klant, op een kosteneffectieve manier. Online klantenpanels zijn daarom dé manier om bedrijfresultaten te verbeteren, zowel kwalitatief als (indirect) financieel.